Origine du nom de la Fédération

 

 Josep Anselm Clavé est un humaniste catalan du XIXème siècle, né à Barcelone le 21 avril 1824 et mort dans cette même ville, le 25 février 1874.

 

A 14 ans, après la faillite du négoce paternel, il commence à travailler comme tourneur en usine, mais la faiblesse de son acuité visuelle l'oblige à travailler dans une posture inadaptée qui le conduit à abandonner ce travail.

Profitant de connaissances musicales acquises grâce à sa mère, il joue de la flûte, du violon et de la guitare et devient musicien dans les cafés et tavernes de Barcelone.

Cette période va conditionner le reste de son existence et forger sa pensée politique et sa démarche artistique, car la plupart de ses œuvres ont pour cadre l'usine et le monde ouvrier.

Il se nourrit de la philosophie issue de la Révolution Française qui exalte la liberté, l'égalité et la fraternité et défend une nouvelle société qui dénonce la propriété et sa faculté à corrompre la "bonté originelle" de l'homme.

 

A cette époque, naît en Catalogne, "Le Républicanisme", mouvement républicain auquel participe CLAVÉ. En 1842, Barcelone était le noyau dur d'un ensemble de tensions et de conflits qui se cristallisèrent le 13 novembre, par un ample mouvement revendicatif contre l'ordre établi qui se transforma, en quelques heures, en insurrection citadine.

Une des causes de cette révolte était la détérioration des conditions de vie et de travail des ouvriers (journées de 10 à 12h de travail, salaire de misère, travail abusif des femmes et enfants) liées à une conjoncture de récession économique (conditions de vie déplorable, absence totale de protection sociale).

Cette première révolte déclenchera la Révolution centraliste de 1843, fomentée par des républicains progressistes et par des segments de la bourgeoisie catalane (avocats, médecins, industriels) qui réclamaient des changements sociaux radicaux (suffrage universel, suppression des fonds pour la Maison Royale, liberté religieuse, liberté de la presse, taxation des articles de luxe, exonération de l'impôt sur les produits de première nécessité, démolition des murailles de la citadelle de Barcelone...).

CLAVÉ participe à l'assaut de la citadelle et est grièvement blessé au bras, blessure dont il souffrira toute sa vie. Il est alors emprisonné et met à profit cet isolement pour élaborer un plan de régénération culturelle prodigieux.

Libéré, il est sollicité pour créer une "rondalla" (orchestre d'instruments à plectre), complétée par un chœur appelé l'AURORA qui sera à l'origine des animations des premiers  "Balls corejats", embryon des futures sociétés musicales.

Puis il crée en 1850, la première société chorale d'Espagne, LA FRATERNITAT, avec pour objectif de doter la classe ouvrière d'une activité culturelle, musicale et sociale.

Les activités de la FRATERNITAT impactent la vie musicale et sociale barcelonaise, ce qui ne manque pas de déplaire aux autorités en place. les pressions ne tardent pas à voir le jour, car on se méfie de ce jeune républicain qui dirige des chœurs d'ouvriers et qui entraîne de plus en plus de monde à sa suite.

Le gouvernement provincial exige un impôt sur le prix de l'entrée, demande une contribution sur la consommation de l'éclairage public, puisque la plupart de ces bals se tiennent dans les lieux publics, et va même jusqu'à menacer d'emprisonnement les propriétaires des jardins privés qui accueillent ces bals.

Il faut aussi tenir compte que ces chorales réalisent d'autres fonctions  que le chant : des fonctions philanthropiques, sociales et humanitaires. La solidarité y est constante et, si un membre du groupe est gravement malade, il est veillé à tour de rôle par ses compagnons et une souscription volontaire hebdomadaire est ouverte jusqu'à son rétablissement pour subvenir à ses besoins et ceux de sa famille. Des concerts sont organisés dans le but de recueillir des fonds pour les familles nécessiteuses ou pour des ouvriers emprisonnés à cause de leur appartenance à des sociétés ouvrières illégales. 

Lors des élections à la députation provinciale de 1871, CLAVÉ obtient la majorité des voix des 14 districts de Barcelone et devient ainsi Président de la députation de Barcelone; il profite de cette opportunité pour concrétiser ses projets de création de la CASA DE LA CARITAT et la MATERNITAT.

Quelques mois plus tard, il est destitué de ses fonctions par le gouvernement central qui renvoie 28 députés, parmi lesquels CLAVÉ, pour les remplacer par des élus fidèles aux idées du gouvernement. 

Avec la proclamation de la 1ère république en 1873, CLAVÉ est nommé Gouverneur Civil de Castelló de la Plana. Il meurt l'année suivante à l'âge de 50 ans. 

 

Création de la Fédération de Cors de Clavé et ses principales activités

 

La Federació de Cors de Clavé se constitue à Barcelone le 10 décembre 1950 au siège de la fédération, 25, Rue Mercaders, siège de la S.C. Perla Agustinenca, où sont présentés les statuts fédératifs approuvés par les autorités compétentes le 2 novembre 1950 et ratifiés par le Gouvernement Civil le 3 novembre 1950. 

 Le premier numéro de l’Aurora de Clavé de cette fédération paraît au mois de juin 1951. 

 Dès lors, la  Federació de Cors de Clavé, outil rassembleur des Cors de Clavé, a une activité ininterrompue. Ses objectifs fondamentaux sont de dynamiser les chorales fédérées, de les conseiller et de leur offrir divers services leur permettant le développement de leur activité.  

Comme fait marquant de l’histoire de la fédération, il est à noter l’inauguration du siège social de la  Federació de Cors de Clavé en 1974, fruits des efforts et des apports économiques de tous les chanteurs. Actuellement, le « Casal » des  Cors de Clavé, siège de notre fédération, accueille d’autres entités associatives telles que le Moviment Coral Català et le secrétariat des Corals Infantils de Catalunya entre autres. 

 Ces dernières années, au niveau des différentes activités de la fédération, il est à noter la célébration de « l’Any Clavé » en 1999.

Ce projet voit le jour en 1995 avec la volonté de partager et de donner un élan à ce projet socioculturel avec toutes les fédérations de chant choral catalanes. En 1998, la Generalitat de Catalunya, à l’unanimité des groupes parlementaires, nomme l’année 1999  « ANY CLAVÉ » (Année Clavé) qui coïncide avec le 175 ème  anniversaire de sa naissance et le 125ème   anniversaire  de sa mort. L’Any Clavé a généré de nombreuses activités qui se sont terminées en apothéose par un magnifique concert auquel ont participé les choristes et directeurs de toutes les fédérations catalanes.

 Les activités qu’organisent la Federació de Cors de Clavé et les chorales associées sont nombreuses et  couvrent tout le territoire: Concerts, Trobades, Echanges, Activités de formation…

 La  Federació de Cors de Clavé a reçu de nombreuses récompenses dont la Creu de Sant Jordi de la Généralitat de Catalunya et la Médaille d’or de la ville de Barcelone en reconnaissance de son activité dans le milieu social et culturel. 

L'origen del nom de la Federació

 

Josep Anselm Clavé és un humanista català del segle XIX, nascut a Barcelona el 21 d'abril del 1824, i mort en aquesta ciutat el 25 de febrer del 1874.
     
Als 14 anys, després de la fallida del negoci dels seus pares, comença a treballar dins una fàbrica com a torner, però la debilitat de la seva vista l'obliga a treballar en una postura inadequada i ha de deixar aquesta feina. Aprofitant els coneixements musicals adquirits gràcies a sa mare, toca la flauta, el violí i la guitarra i es converteix en un músic dins els cafès i tavernes de Barcelona. Aquest període determina la resta de la seva vida i forja el seu pensament polític i el seu enfocament artístic, ja que la majoria de les seves obres tenen per marc la fàbrica i el món obrer.
S'alimenta de la filosofia sorgida de la Revolució Francesa, que exalta la llibertat, la igualtat i la germanor i defensa una nova societat que denuncia la propietat i la seva capacitat per a corrompre la "bondat original" de l'home.
  
En aquest moment, neix a Catalunya, el Republicanisme, moviment republicà dins el qual participa CLAVÉ. En 1842, Barcelona era el nucli d'un conjunt de tensions i conflictes que van cristal·litzar-se el 13 de novembre en un gran moviment de protesta contra l'ordre establert  que  va transformar-se en poques hores en una insurrecció urbana.
Una causa d'aquesta revolta va ser el deteriorament de les condicions de vida i de treball dels obrers (entre 10 o 12 hores de treball diàries,  salaris baixos, treball excessiu de les dones i dels nens) en relació amb una situació de recessió econòmica (condicions de vida deplorables , absència de protecció social).
Aquesta primera  insurreccio va entrenar la Revolució centralista del 1843, fomentada per els republicans progressistes i per parts de la burgesia catalana (advocats, metges, industrials) que exigien un canvi social radical (sufragi universal, l'abolició del finançament de la Casa Reial, la llibertat religiosa , la llibertat de premsa, la imposició sobre els articles de luxe, exempció d'impostos sobre productes   de primera necessitat,  demolició de les muralles de la ciutadella de Barcelona ...).
CLAVÉ pren part en l'assalt de la ciutadella i  resulta greument ferit al braç, nafra que el farà  patir tota la seva vida. És detingut i aprofita aquest aïllament per elaborar un pla de regeneració cultural prodigiós.
Alliberat, l'hi demanen formar una rondalla (orchestre d' instruments de plectre ), amb un cor anomenat AURORA que serà  l'inici dels primers Balls corejats, embrió de les futures societats musicals.
Després   crea, el 1850, la primera societat coral
d' Espanya anomenada LA Fraternitat amb l'objectiu de proporcionar a la classe obrera  una activitat cultural, musical i social.
Les activitats de la FRATERNITAT impacten la vida musical i social de Barcelona, cosa que no és del gust de les autoritats . Les tensions  sorgeixen molt ràpidament perquè es desafien d'aquest jove republicà que dirigeix  cors de treballadors i que reuneix més i més persones darrera d'ell.
El govern provincial requereix un impost sobre el preu de l'entrada, fa pagar una contribució sobre el consum d'enllumenat públic ja que la majoria d'aquests balls es fan en llocs públics i, fins i tot, amenaça de presó els propietaris de jardins privats que acullen aquestes manifestacions
També cal considerar que aquests cors compleixen funcions diferents del cant : funcions filantròpiques, socials i humanitàries. La solidaritat és constant i, si un membre del grup cau greument malalt,  els seus companys el vetllen i una subscripció voluntària setmanal està oberta fins que sigui curat per a proveir  a les seves despeses. Els concerts es celebren amb la finalitat de recaptar diners per a les famílies necessitades o treballadors empresonats a causa de la seva pertinença a societats de treballadors il·legals.
Durant les eleccions del Consell Provincial de 1871, CLAVÉ  obté la majoria dels vots dels 14 districtes de Barcelona i es converteix en el president de la diputació de Barcelona; aprofita  aquest periode per realitzar els seus projectes per a la CASA DE LA CARITAT i  la MATERNITAT.
Uns mesos més tard, el govern central l'hi retira el seu càrrec , i acomiada 28 diputats, entre els quals CLAVÉ, per cambiar-los per fidels que comparteixen les idees del govern.
Amb la proclamació de la primera República al 1873 CLAVÉ és anomenat Governador civil de Castelló de la Plana. Es mor l'any següent a l'edat de 50 anys.

Creació de la Federació de Cors de Clavé i les seves principals activitats

 

La Federació de Cors de Clavé es constitueix a Barcelona el 10 de desembre del 1950 al 25, carrer Mercader, seu de la S.C. Perla Agustinenca, on són presentats els estatuts federatius aprobats per les autoritats competents el 2 de novembre del 1950 i ratificats pel Govern Civil el  3 de novembre del 1950. 

 El primer número de l’Aurora de Clavé, revista  d'aquesta federació, surt al mes de juny del 1951. 

 Des d'allavores, la  Federació de Cors de Clavé, eina aplegadora dels Cors de Clavé, té una activitat ininterrompuda. Els seus objectius fonamentals són de dinamitzar les corals federades, de les aconsellar i d'oferir diversos serveis per permetre el desenvolupament de la seva activitat.  

Com a acte important de la història de la federació, cal notar la inauguració de la seu social de la  Federació de Cors de Clavé en 1974, resultat dels  esforços i de les aportacions éconòmiques de tots els cantaires. Actualment, el  Casal dels  Cors de Clavé, seu de la nostra federació, acull altres entitats associatives com el Moviment Coral Català i el secretariat de les Corals Infantils de Catalunya entre altres. 

 Aquests últims anys, pel que toca a  les diférents activitats de la federació, cal notar la celebració de « l’Any Clavé » en 1999.

Aquest projecte neix el 1995 amb la voluntat de compartir i de donar una empenta a aquest  projecte sociocultural amb totes les federacions de cant coral catalanes. En 1998, la Generalitat de Catalunya, amb la unanimitat dels grups parlementaris, anomena l’any 1999  « ANY CLAVÉ » que coincideix amb el 175 ème  aniversari del seu naixement i el 125ème   aniversari  de la seva mort. L’Any Clavé va  generar moltes activitats que van acabar en apoteosi per un magnífic concert; hi van participar els coristes et els directors de totes les federacions catalanes.

 Les activitats de la Federació de Cors de Clavé et les corals associades són nombroses  i  cobreixen tot el territori : Concerts, Trobades, Intercanvis, Activitats de formació…

 La  Federació de Cors de Clavé va rebre moltes  recompenses com la Creu de Sant Jordi de la Généralitat de Catalunya i la Medalla d’or de la ciutat de Barcelona en reconeixement  per la seva activitat en el medi social i cultural.